СВАНЕТИ - СТРАНАТА НА УШБА, УШГУЛИ И БЕЗЕНГИЙСКАТА СТЕНА

СВАНЕТИ - СТРАНАТА НА УШБА, УШГУЛИ И БЕЗЕНГИЙСКАТА СТЕНА

Динамичен маршрут                                                         

ДЕСТИНАЦИЯ: Грузия

ДАТА: 13.07.2018                                                                      

1385 лв 

Водач: Емил Енчев и Боян Шейтанов

Съвместна проява с Хоро на баир и Водител по диви и трудни терени

Това е трек за маниаци, които искат да избягат от популярните туристически дестинациии да се върнат назад във времето! Хиляда и двеста километра дива и своенравна планинска верига, увенчана със скалисти четирихилядници и извисяващи се над тях, покрити с вечен лед върхове над пет хиляди метра. Главният Кавказки хребет се простира от Черно до Каспийско море, а над хилядите скални крепости се открояват митичните върхове Ушба и Шхара. Непроходими ледници са надвиснали над зелените долини обрасли с цветя и рододендрони, а малки села с уникална архитектура, запазили бит и традиции стотици години, са като малки оазиси в този страховит и безумно красив планински мир! Това ще е „декорът“, на който ще се случи едно от най-запомнящите се и вълнуващи приключения на ТрекМания през тази година! Ще видим отблизо най-разпознаваемия Кавказки връх – Ушба и ще направим трек из красивите долини под легендарната Безенгийска стена до село Ушгули известно със средновековните си кули-крепости! Вдигаме тост за очакващия ни Кавказ и гостоприемството на Грузия☺

1 ДЕН

Сборен пункт: София, паркингът пред Национален стадион “Васил Левски” в 7:30 часа.Трансфер до Солун. Тук ще имаме време за разходка край морето и отдаване на кулинарни изкушения - страхотна подготовка за очакващото ни в Грузия. Нощувка в хотел.

2 ДЕН

Ранно ставане и полет Солун - Кутаиси. Трансфер до Местия и настаняване в къща загости. Цялата провинция Сванети с архитектурните си паметници на фона на планинските пейзажи попада под защитата на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а ние ще ги опознаем отблизо! Време за първа среща с великолепната грузинска кухня и нощувка.

3 ДЕН

Започваме деня с трансфер до ски курорта Тетнулди, който се намира в подножието на едноименния връх. Правилната му пирамида доминира околния пейзаж с височина отблизо 5000 метра, а ние се отправяме на панорамен преход по пътека в подножието му. Околните поляни са изпълнени с тучна зелена трева и цъфнали рододендрони -страхотно начало на престоя ни в тази чудна страна. Крайната точка за деня е малкото селце Адиши, което ще ни грабне с неповторимата си атмосфера. Нощувка в къща за гости с включена домашно приготвена вечеря.

4 ДЕН

След обилна грузинска закуска тръгваме за може би най-обзорния преход по време напътуването си в Сванети. Започваме с изкачване на превала Чкхундери, който е и най-високата точка за деня. Изкачването е само 600 метра, но веднъж излезли на билото попадаме срещу панорама, която ще ни остави безмълвни - легендарната Безенгийска стена! Зашеметяващ ансамбъл от върхове с дължина около 12 км увенчан от 6 върха над 5000 метра и 4 над 4000 метра свързани помежду си с тесен заледен гребен! Гледката към тази чутовна стена от ледници и скали ще доминира над по-голямата част от оставащия ни преход до село Ипрали. Настаняване в къща за гости, вечеря и нощувка.

5 ДЕН

Закуска. Днес ни очаква сериозно изкачване, но и страхотни панорами - отново към внушителната Безингийска стена. Отправяме се към прохода Латпари и след дълго качване биваме възнаградени с най-добрата гледка в района. Следва кратък, но запомнящ се билен преход и спускане към неповторимото село Ушгули. Тук десетки кули-укрепления се издигат към небето, сякаш да наподобят изваяните от природата сурови върхове в тази малка планинска област. Селището е под защитата на ЮНЕСКО и е разположено в подножието на най-високия връх в Грузия – Шхара. Настаняваме се в къща за гости и отново се доверяваме на кулинарното майсторство на гостоприемните ни домакини. Нощувка.

6 ДЕН

Закуска. С леки ранички се изкачваме до близък панорамен връх с внушителна гледка към Шхара, а след това имаме възможност за конна езда до подножието на едноименния ледник - запомнящо се място за българския алпинизъм. Следобеден трансфер до Местия. Нощувка.

7 ДЕН

Денят започва с кратък трансфер до село Мазери и дълъг, но изключително красив преход през прохода Гули, от който се откриват най-страхотните гледки към кралицата Ушба. Поради нейната неповторима магнетичност, дълго време няма да можем да откъснем погледи от нея. След над 1200 метра изкачване оставаме безмълвни пред разкрилата се панорама и след множество снимки слизаме до Местия за последната си нощувка в Сванети.

8 ДЕН

Сутринта заделяме за културна програма: посещение на Музея за история и етнография на Сваните и качване в една от отбранителните кули. Свободно време за купуване на сувенири и посещение на музея на Михаил Хергияни - най-известния грузински алпинист. Време е да се разделим със Сванети и да потеглим обратно към дома. Трансфер Местия- Кутаиси и посещение на катедралата Баграти. Нощувка в къща за гости.

9 ДЕН

Ранно ставане и полет Кутаиси - Солун. Трансфер Солун - София и прибиране.

Цената включва:

● Трансфер София - Солун - София и вътрешни трансфери в Грузия

● 1 нощувка в хотел

● 7 нощувки в къщи за гости

● 3 вечери и 3 закуски по време на трека от Местия до Ушгули

● Професионални планински водачи

● Застраховка “Асистанс при пътуване в чужбина“

Цената НЕ включва:

  • Самолетни билети Солун - Кутаиси - Солун
  • Храна по време на пътуването, освен упоменатата
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
  • Такса за конната езда до подножието на връх Шхара
  • Лични разходи
  • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 10 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

 

Цена: 1385 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн