КРИТ - НАЙ-ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ, КАНЬОНИ И ПЛАЖОВЕ

КРИТ - НАЙ-ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ, КАНЬОНИ И ПЛАЖОВЕ

Динамичен /                                                  

ДЕСТИНАЦИЯ: Гърция / Остров Крит

ДАТА: 01.06.2019                                                                      

1555 лв 

Водач: Емил Енчев

Отправяме се към най-големия Гръцки остров – Крит и неговите митични планински вериги, закърмили Гръмовержеца Зевс! Тази специално изготвена за планинари програма, ще ни отведе до първенците на трите най-високи планини на острова – връх Тимиос Ставрос (2456 метра) в планината Ида, първенец на острова, връх Пахнес (2453 метра) първенец на Лефка Ори – приказните Бели планини и връх Спати – най-висок в планината Дикти. Ще се спуснем в недрата на един от най-дълбоките каньони в Европа – каньонът Самария в търсене на критската коза Кри-Кри, ще разпуснем по пясъците на идиличните плажове Балос и Елафониси, ще изследваме останките от цивилизацията на древните минойци – Кносос и Гортин ... И разбира се ще посетим градчетата Ханя и Ретимно и ще опитаме от чудесната им кухня! Само от ТрекМания!

1 ДЕН

Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. Полет София – Ираклио. Трансфер до хотела, време за вечеря и нощувка.

2 ДЕН

След закуска се отправяме към първата от трите основни планински вериги които ще посетим в Крит – планината Дикти. Отправяме се към платото Лисити – най-голямото планинско плато на острова. Оттук маршрутът ни преминава първо по черен път, който се изкачва по един от страничните планински ридове, а след това по планинска пътека, виеща се по скалистите склонове на върха. След около 4 часа достигаме най-високата точка на планината и сядаме да отпочинем. Гледката пред нас бързо ще възвърне силите ни! В краката ни се простират зелените поля на платото Лисити, на запад се издигат скалните масиви на планината Ида и Белите планини, по хоризонта подават каменни чела от морето десетки острови, а морската ивица на Крит се вие край нас до където ни стига поглед! Правим снимки и се спускаме по обратния път до мястото за среща с ранспорта. Връщаме се в Ираклио за заслужена почивка, угощение със средиземноморска кухня и нощувка.

3 ДЕН

 След закуска се отпавяме в пручване на останките от легендарната Минойска цивилизация. Започваме с посещение на отдалечения археологически обект Гортин – исвестен с най-старият законов кодекс в Европа – Гортинските закони. Оттук се отправяме към Кносос –най-големият археологически обект на остров Крит, един от културните и политически центрове на Минойската цивилизацияи дом на легендарния Минотавър! Време за разглеждане и снимки. Следобед ще се върнем в Ираклио, където по желание ще можем да разгледаме Историческия музей или да посетим Аквариума. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

4 ДЕН

Отправяме се към първенецът на острова, намиращ се в планината Ида – връх Тимиос Ставрос.  Почваме прехода си от митично място – пещерата Идеон Андрон –предполагаемото рожденно място на Зевс! Оттук пътеката последователно изкачва няколо по-ниски върха, пред да достихне кулминация на 2456 метра – най-високата точка на острова. Време за снимки и почивка и отново се отправяме към низините. Вечерта се отправяме към градчето Ретимно, където ще се настаним в хотелче и ще се разходим из китните му улички. Вечеря и нощувка.

5 ДЕН

След като изкачихме две от трите най-високи планини на остров е време да се порадваме и на плажовете му. Днес денят е посветен на два от най-известните и красиви плажове на Крит – Балос и Елафониси. В зависимост от прогнозата ще преценим кой от двата да посетим първи и кой да си оставим за „десерт“ Вечерта ще се отправим към град Ханя, където ще нощуваме.

6 ДЕН

След закуска ни очаква дълъг трансфер който ще ни отведе до самото сърце на Лефка Ори – Приказните Бели планини. Тук има над 30 върха с височина над 2000 метра, но ние се отправяме към най-високия от всички – първенеца Пахнес (2453 метра), заемащ почетното 2-ро място по височина на целия остров! Според времето водачът ще избере най-подходящия маршрут до върха, а връщането по възможност ще направим по различен и обзорен път. Връщаме се до мястото за среща с транспорта и се отправяме към Хора Сфакион, на брега на морето, където ще нощуваме.

7 ДЕН

След закуска се отправяме към пристанището откъдето ще отпътуваме за Агия Румели – няколко къщи разположени в самото начало на каньона Самария. Днес ще направим преход в каньона, преминавайки по цялата му дължина и изкачвайки се до панорамна площадка в най-всиоките му части. На места високите стотижи метри скални стени са отдалечени една от друга само на няколко метра! Интересните изгледи и незабравими гледки са гарантирани! Следобед отпътуваме за Ханя, където се настаняваме в хотелче. Нощувка

8 ДЕН

След закуска ще имаме време до обяд, да разгледаме забележителностите на Ханя. Около обяд отпътуваме за Ираклио. Полет за София.

Включва:

 • - Трансфер Летище Ираклио – Хотел– Летища Ираклио
 • - Транспорт на острова съобразно програмата
 • - Джипове по-време на изкачването на Лефка Ори
 • - 7 нощувки в хотели
 • - Ферибот Хора Сфакион - Агия Румели
 • - Професионален български планински водач
 • - всички разходи на водача
 • - застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • - Самолетни билети София – Ираклио – София
 • - Храна по време на екскурзията
 • - Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • - Бакшиши, Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Цена: 1555 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн