ЛУННИТЕ ПЛАНИНИ РУВЕНЗОРИ, ЛАВАТА НА НИРАГОНГО, ДЖУНГЛИ И ГОРИЛИ

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

ЛУННИТЕ ПЛАНИНИ РУВЕНЗОРИ, ЛАВАТА НА НИРАГОНГО, ДЖУНГЛИ И ГОРИЛИ

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Рувензори / Угранд / Руанда / Конго

ДАТА: 11.08.2018                                                                      

6575 лв

Водач:

ТрекМания ви представя единственото по рода си пътешествие до Екваториална Африка! Насочваме се към държавите Уганда, Руанда и Конго, където ще видим едни от най-големите забележителнсоти на Централна Африка! Започваме със запомнящ се трек из джунглите на планината Рувензори, известна още като Лунните планини и трета по височина в цяла Африка! Ще преминем през богатите и на живот джунгли, за да се изкачим до покритите с вечен сняг и ледници скални върхове и да достигнем най-високата и точка – връх Маргарита (5109 метра) Спускайки се от ледниците, захранващи великата река Нил, се насочваме към Непроходимите лесове на Бвинди, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, където ще направим трек в девствените джунгли, за да издирим и снимаме горили в естествения им хабитат! За финал ще се изкачим до димящия кратер Нирагонго и ще надникнем във вечно живото езеро от разтопена лава, бълбукащо на дъното му!

1 ДЕН

Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. Отпътуване за Уганда и летище Ентебе.

2 ДЕН

Кацане и преминаване на визов контрол. Трансфер до хотела и нощувка.

3 ДЕН

Опаковаме багажа, оставяме всичко излишно в хотела и се насочваме към портата към планината Рувензори – Някаленгиджа. Тук нашите носачи ще вземат основната част от багажа ни, а ние леки ранички поемаме към първата си цел в планината – хижа Нябитаба. Започваме нашия преход, преминавайки покрай земите на племето Баконзо, отглеждащи различни местни култури и постепенно навлизаме в гъстите джунгли на планината. Следваме долината на река Мобуку, преминаваме под плетеницата от гигантски дървета и лиани и ако имаме късмет ще видим интересни видове маймуни и дори шимпанзета! В късния следобед достигаме до хижата (2652 метра) и се настаняваме. Вечеря и нощувка.

4 ДЕН

Закуска. Рано сутринта пресичаме моста Курт Шафер и продължаваме изкачването си по долината на река Мобуку. Постепенно гъстата растителност започва да се отдръпва и с изкаването си във височина пред нас се открива един фантастичен свят! Високопланински блата, дом на стотици уникални растения и доминиращите над тях стотици лобелии! В ранния следобед достигаме хижа Джон Матте на 3505 метра. Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря и нощувка.

5 ДЕН

Закуска. Днес ще преминем през прочутите тресавища на Рувензори! Започваме със загрявка през Долното тресавище Биго. Ще свикнем да прескачаме от туфа на туфа и неусетно ще достигнем хижа Биго. Тук ще отдъхнем преди да хванем пътеката за Горното тресавище Биго – по-голямо от първото, но при късмет и доста по-панорамно! Ако облаците са благосклонни, ще имаме възможност да съзрем и основния върхов масив на планината – Стенли и извисяващите се над него върхове Маргарита и Александър! Достигаме езерото  Буджуку, а скоро и едноименната хижа. Настаняваме се и хапваме за вечеря. Нощувка.

6 ДЕН

Днес започва финалният ни подход към щурмовата хижа за изкачването на връх Маргарита. Първата ни цел е проходът Скот Елиот. Пътеката е стръмни и каменист, но в замяна на това относително кратка и изключително панорамна! Достигайки прохода, ще видим невероятна панорама към околните върхове – Бекър, Луиджи и разбира се Стенли. След кратка почивка за снимки се отправяме към хижа Елена. Тук се настаняваме и се отдаваме на почивка – утре ни очаква вълнуващ и дълъг ден! Вечеря и нощувка.

7 ДЕН

Закуска. В ранните зори се обвързваме в свръзка и започваме изкачването първо по скалистата пътека водеща към върха, а след това по ледника, покриващ подножието на най-високата точка. След около 4-часово изкачване достигаме най-високата точка на Рувензори – връх Маргарита – 5109 метра на джунглите и облаците на Централна Африка!!! Гледката от върха е повече от зашеметяваща и няма как да се опише с думи! Спускаме се обратно до хижата и от нея към Горното езеро Китандара. Правим снимки и почиваме преди да изминем последния участък за деня до Долното езеро Китандара и едноимената хижа. Настаняваме се и вечеряме. Нощувка.

8 ДЕН

Закуска. Днес ще направим последното си изкачване в планините Рувензори – това до прохода на Свежите полета висок 4282 метра. Оттук с великолепни гледки към ледниците на Стенли и Бекър започваме дългото спускане към хижа Гай Йеоман. Пътеката преминава последователно през блатисти и скалисти участъци и в ранния следобед достига хижата. Настаняваме се и вечеряме. Нощувка.

9 ДЕН

Днес е последният ни ден в планината. Закусваме и се отправяме към долината на познатата ни вече река Мобуку. Преходът ни до входа/изхода на парка ще продължи около 7 часа и в ранния следобед сме отново в Някаленгиджа. Взимаме си сбогом с местните носачи и след като им оставим заслужените бакшиши се товарим на джиповете. Кратък трансфер и сме в хотела, където ще отпочинем преди втората част от пътешествието ни из фантастичната Африка! Вечеря и нощувка.

10 ДЕН

Закуска. Предстои ни 8 часово пътешествие из цветните Африкански земи. Пътуването ни ще ни отведе на юг, а крайната му цел е Национален Парк „Непроходимата гора Бвинди“ – дом на популация горили и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО! Пътят ни ще премине през земите на различни племена, ще видим езерата Джорд и Едуард, ще преминем по границата на Национален Парк Кралица Елизабет, ще пресечем хълмовете Кигези и в късния следобед ще достигнем подножието на Бвинди. Настаняваме се в комфортен лодж. Вечеря и нощувка.

11 ДЕН

Днес ще преживеем незабравими мигове, които ще си спомняме за цял живот! Навлизаме в националния парк придружени от водачи, рейнджъри и при нужда от носачи. Не случайно в името на парка има думата „Непроходим“ . Преходът ни преминава през гъста гора и тесни пътеки и може да отнеме между 2 и 8 часа за деня. Територията на горилите е голяма и те с лекота покриват големи разстояния на ден. Усилията ни да ги открием обаче ще се възнаградят веднъж щом ги намерим. Усещането да застанеш лице в лице с този величествен примат е неповторимо! При късмет ще можем да се доближим до няколко метра от тях! Връщаме се обратно към изхода на парка и се отправяме към лоджа ни. Вечеря и нощувка.

12 ДЕН

След закуска отново ни предстои едно обзорно пътуване през необятните Африкански земи. Започваме с прекосяването на границата с Руанда. Навлизаме в тази малка страна и се отправяме към Конгоанската граница. Пътят ни преминава покрай вулкана – четирихилядник Махабура и високия 4500 метра връх Карисимби. Ще се постараем да сме възможно най-рано на Конгоанската граница, защото граничните формалности често отнемат дълго време.  В късния следобед се настаняваме в хотел на самия бряг на езерото Киву – най-високо разположеното от Големите Африкански езера и едно от най-дълбоките в света. Ще посрещнем залеза от верандата на хотела над спокойните води на езерото със студена бира в ръка, преди да вечеряме и да се отдадем на почивка след дългия път.

13 ДЕН

Закуска. Натоварваме се на джиповете и се отправяме към подножието на вулкана Нирагонго. Днес ще трябва да преминем от подножието на вулканичния конус до самия му кратер – 1500 метра изкачване! Затова пък имаме цял ден и фон от страхотни панорами над околните джунгли, равнини и разбира се езерото Киву. След около 7 часа сме вече на ръба на кратера и пред нас се разкрива уникална гледка! Езеро от кипяща лава ще изнася представление специално за нас цяла нощ! Ще се настаним в хижи на ръба на самия кратер и ще имаме да се наслаждаваме на неубоздната природна стихия цяла вечер. Вечеря и нощувка.

14 ДЕН

Закуска. Посрещаме изгрева на фона на това фантастично място, правим последни снимки и се отправяме към стартовата точка, от която тръгнахме предния ден. Джиповете вече ни очакват и отпътуваме за границата с Руанда. Преминаваме и се насочваме към столицата и Кигали. В късния следобед се настаняваме в хотел. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

15 ДЕН

Полет за София

Цената включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Настаняване в минимум 4* хотел в Ентебе и Кигали
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Лех
 • Носачи (25 кг на човек) и готвачи за планината
 • Храна в планината
 • Професионален местен и български планински водач
 • Такси и Разрешителни за Националните Паркове
 • Специализирана застраховка за Рувензори
 • Специализирани разрешителни, водачи и носачи за Национален парк Бвинди
 • Планински водач за Нирагонго
 • Храна по време на изкачването на Нирагонго
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро

Цената НЕ включва:

 • Самолетните билети София – Ентебе – Кигали – София
 • Ваксинации и Източноафриканска виза
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи, снимане, атракции и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Цена: 6575 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн