ЕВЕРЕСТ И ЕЗЕРАТА ГОКИО - ТРЕК МЕЧТА!

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

ЕВЕРЕСТ И ЕЗЕРАТА ГОКИО - ТРЕК МЕЧТА

Динамичен маршрут / Труден                                             

ДЕСТИНАЦИЯ: Хималаи / Непал

ДАТА: 13.10.2018                                                                      

3499 лв

Водач:

Хималаите! Самото име на най-величествената планина в света хвърля въображението на всеки планинар в полет над безкрайния океан от върхове, ледници и езера простиращи се на хиляди километри! Над цялото това застинало море от скални гиганти се извисява най-високият връх в света – Еверест, Богинята майка на света! Ще достигнем подножието на Сагарматха след зашеметяващ трек покрай езерата Гокио и изкачване на връх Гокио Ри (5357 метра), извисяващ се над най-високата езерна система в света. След като се насладим на шестте езера, ще се изкачим до прохода Чо Ла и ще се спуснем към ледника Кхумбо и Базовия лагер на Еверест. Кулминацията на прехода ще е изкачване до връх Кала Патар (5550 метра/5644 метра), откъдето гледките към Еверест, Нупце, Пумори и десетките извисяващи се скални великани ще ни остави вечно влюбени в Хималаите!

1 ДЕН

Сборен пункт: Летище София, Терминал 2. Отпътуване за Катманду.

2 ДЕН

Пристигане в Катманду и трансфер до хотела. Настаняване в хотела и време за почивка. Вечерта ще се разходим из уличките на Катманду и ще хапнем в традиционен ресторант. Нощувка.

3 ДЕН

Днес ще опознаем столицата на Непал – Катманду. Ще разгледаме квартал Тамел, ще посетим забележителностите му и ще имаме време да напазаруваме всичко, което ще ни е нужно за следващите дни в планината. Няма да пропуснем и множеството магазинчета за екипировка и сувенири! Вечеря на свободна консумация и нощувка в хотела.

4 ДЕН

Трансфер до летището в Катманду и полето до Лукла. Малкото селище, намиращо се в областо Солокхумбу, е разположено на 2860 метра и полетите до неговото малко и екстравагантно летище ще вдигнат адреналина ни още преди да сме навлезли в планината! Тук е вратата за Национален парк Сагарматха и оттук започва нашият преход към сърцето на планината. Днес ще достигнем до Пакдинг (3 часа). Разположено в долината на река Дуд Коси на 2610 метра височина, селцето ще е бъде мястото за първата ни нощувка в Хималаите.

5 ДЕН

Днес се отправяме към Намче Базар (3440 метра) – главният търговски център на областта Солокхумбу (6 часа). Преходът от Пакдинг ще продължи по долината на Дуд Коси през селцето Джорсале и до моста Ларджа. Оттук имаме стръмно, но кратко изкачване до Намче Базар. Градът е разположен амфитеатрално и от него за пръв път ще имаме възможност да обхванем с поглед върховете издигащи се над долината на Дуд Коси. Настаняване и време за почивка. Нощувка

6 ДЕН

Ден за аклиматизация. Това обаче не означава ден за мързел J Отправяме се на лек преход до близкото селище Кумджунг (3790 метра) Оттук при хубаво време ще имаме възможност за пръв път да зърнем Ама Даблам, Лхотце и доминиращия над тях Еверест! Ще имаме възможност и да посетим манастира в селището и да видим реликва, която според местните представлява скалп от Йети! Връщаме се обратно до Намче, където ще отпочинем и нощуваме.

7 ДЕН

Продължаваме бавното си изкачване по долината на Дуд Коси. Целта за днес е селото Порце разположено на 3860 метра в подножието на връх Табуче (6495 метра). През цялото време над нас ще блястят два от най-красивите върхове в района – Ама Даблам и Кангтега. Достигайки до селото, ще зърнем и за пръв път долината, по която ще крачим следващите няколко дни – Дуд Коси Нади. Настаняваме се и дочакваме вечерта с чаша чай на фона на незабравимата хималасйка панорама пред нас.

8 ДЕН

Днес ще прекрачим границата от 4000 метра. Умереното изкачване до момента ще ни е дало възможност да се аклиматизираме добре и с изкачването да изпитваме само еуфория и наслада от впечатляващите гледки край нас. Преходът ни днес ще ни отведе до село Доле (4200 метра) и ще продължи около 4 часа. Ще имаме възможност да фотографираме връх Чолатце и ледника Табоче, както и по-ниския връх Пулетате. Нощувка в Доле.

9 ДЕН

Крайна цел за деня е селцето Мачермо разположено на 4400 метра надморска височина. Преходът до него ще бъде около 4 часа. Селото е разположено в най-сниката част на морената на ледника Нгозумпа – най-дългият ледник в Хималаите! При хубаво време усилията ни за достигане на селото ще бъдат възнаградени с гледки не само към връх Мачермо, но и към шестия по височина връх в света – Чо Ойо! Нощувка.

10 ДЕН

Предстои ни вълнуващ ден! Грабваме фотоапаратите и раниците и навлизаме в сърцето на ледника Нгозумпа! Навлизайки в гигантската долина на ледника, попадаме в зашеметяващ пейзаж! Сините води на езерата контрастират с англед безжизнените морени на ледника и неговото покрито с камъни и прах русло. Над нас се извисява Чо Ойо (8153 метра), а зад нас блестят върховете Тамсерку и Кангтенга. Ще видим езерата Тауджунг и Дуд Похари и в случай ще сме в добра кондиция, ще имаме възможност да посетим и най-голямото от шестте езера – Тонак. Заспиваме обградени от свещенните, както за Индуисти, така и за Будисти езера и оглеждащите се в тях звесди. Нощувка в Гокио (4790 метра).

11 ДЕН

Предстои ни сериозен преход – днес ще изкачим първия си хималайски връх! Отправяме се към връх Гокио Ри висок 5357 метра! Изкачването до върха ще бъде леко технически, но в никакъв случай няма да ни е лесно – все пак се намираме на 5000 метра J Всички усилия обаче ще бъдат богато възнаградени! С ранно тръгване и малко късмет ще можем да зърнем цели 4 от 14-те осемхилядника в света от най-високата точка на Гокио Ри – Еверест, Лхотце, Макалу и разбира се най-близкия до нас – Чо Ойо! Спускаме се, заредени от неповтоимите панорами, с които започва деня ни и се отправяме към селцето Гокио – едно от най-високите селища в света. Нощувка.

12 ДЕН

След вчерашното изкачване днес ни очаква лек ден, който ще ни позволи да си починем добре преди изкачването до прохода Чо Ла. Ще направим кратък преход до село Драгнак. Селото се намира на 4700 метра и близкто му до прохода местоположение значително ще съкрати утрешния ни и без това сериозен преход. Време за активна почивка и снимки. Нощувка.

13 ДЕН

Ставаме много рано! Предстои ни стръмно изкачване до прохода Чо Ла и спускане до село Дзонгла (7-9 часа). Започваме с плавно изкачване по малка долина над селото и излизайки над нея зърваме прохода. Оттук изглежда невъзможно стръмен, но това нетрявба да ви отчайва. Опитните водачи и времето, което сте прекарали на голяма височина, ще ви помогнат с бавно темпо да достигнете до най-високата му точка – 5420 метра! Оттук ще станем свидетели на поредната удивителна панорама – Кангчунг, Лобуче, Ама Даблам, Чолатце....На връхната точка, макар и изморени, с приповдигнато настроение от гледките и постигнатия успех започваме внимателното спускане до село Дзонгла (4830 метра), където ще се отдадем на заслужена почивка и ще нощуваме!

14 ДЕН

След тежкия вчерашен ден днес ще походим само 4 часа. Целта ни е село Лобуче (4940 метра), разположено в подножието на връх Лобуче (6100 метра) и изходен пункт за Базовия лагер на Еверест и изкачването до Кала Патар. Вече сме в долината на ледника Кумбу и вечерта ще станем свидетели на впечатляващ залез и неповторим изглед към стената на Нупце! Нощувка в Лобуче.

15 ДЕН

Днес макар и за кратко ще станем част от живота в Базовия лагер на Еверест и се потопим в атмосферата, която цари под най-високия връх в света! Издигащ се на повече от 3 километра от нас тази величествена крепост от лед и скали ще покори нашите въображение и мечти! Ще опознаем начина на живот в базовия лагер, ще направим фотографии, кото ще пазят цял живот, жив спомен за този ден и ще потеглим обратно към Лобуче (7 часа преходи за деня). Нощуваме в селото отпочивайки за утрешното изкачване.

16 ДЕН

Ранно ставане! Отправяме се макар и за кратко по пътя към Еверест. Все пак ще оставим неговото изкачване за друг път и ще се задоволим с далеч по-ниския му съсед, но втори за нас връх в Хималаите – прочутия Кала Патар. Черният връх, както още е известен, ще бъде наша крайна цел за днес и най-висока точка за цялото пътуване! Изкачването ще бъде лесно технически, но тук отново височината ще бъде наш противник. След около 4 часа достигаме до най-високата точка на върха - 5550 метра или както е посочена в други източници - 5644 метра. Оглеждаме се и дъхът ни замира! Намираме се във възможно най-величественото обкръжение от върхове! Пред нас се възправя Еверест – чудовищният по размери първенец на всички континенти, а до него Лхотце и Нупце допълват великолепния изглед! Между тях се спуска прочутият ледопад Кхумбу, а над нас се извисява вдъхващия респект Пумори (7165 метра). Трудно се описва такава величествена и зашеметяващ гледка, но веднъж видели я тя завинаги ще се запечата в сърцето ви и ще ви преследва в сънищата ви! Трудно се отделяме от това приказно място, но скоро трябва да поемем към низините. След около 5 часа ще достигнем село Фериче (4240 метра), където ще пренощуваме.

17 ДЕН

Днес ще посетим манстира Тенгбоче (6 часа). Разположен на 3867 метра надморска височина, манастирът е най-голямото укрепено духовно съоръжение (Гомпа) в района Кхумбу. Водачът ще ви разкаже историята на манастира, претърпял многобройни щети от множеството земетресения в района, бил някогашен дом на един от първопокорителите на Еверест – Тензин Норгей! Ще нощуваме в селцата в подножието на манастира с гледка към величествената стена на Ама Даблам.

18 ДЕН

Навлизаме в тясната долина на Дуд Коси и продължаваме спускането по течението ѝ. Предстои ни да напуснем един от най-величествените национални паркове в света и със сигурност най-високия. Пътят ни се вие сред все по-гъста растителност, разминаваме се с кервани от якове и групи туристи отправили се по нашите стъпки към висините. Нощувката днес ще бъде в Моджо (2835 метра).

19 ДЕН

Последната ни нощувка в Хималаите ще бъде в Лукла. Тук ще имаме възможност да се полюбуваме за последно на най-величествената планина в света и да поотпочинем преди дългия път към България. Нощувка в хотел.

20 ДЕН

Полет Лукла – Катманду и отлитане за София.

21 ДЕН

Кацане в София.

Включва:

 •           Самолетни билети Катманду - Лукла – Катманду
 •           Трансфер Летище Катманду – хотел в Катманду – Летище Катманду
 •           Настаняване в минимум 3* хотел в Катманду – 3 нощувки
 •           Настаняване в лоджии – 15 нощувки
 •           Настаняване в хотел в Лукла – 1 нощувка
 •           16 вечери, 15 обяда и 16 закуски
 •           Всички разрешителни и такси в Национален парк Сагарматха
 •           Английско говорящ местен водач
 •           Професионален водач от България
 •           Всички разходи на водачите
 •           Носачи по време на трека
 •           Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро

Не включва:

 •           Самолетните билети София – Катманду– София
 •           Храна извън описаната в програмата
 •           Такси за посещение на музеи, забележителности и манастири, за снимане, таксита или трансфери извън описаните в програмата
 •           Разходи за наем на алпийска екипировка или планинска екипировка
 •           Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 •           Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!


Цена: 3499 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн