МОН БЛАН - ПЪРВЕНЕЦЪТ НА АЛПИТЕ

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

МОН БЛАН - ПЪРВЕНЕЦЪТ НА АЛПИТЕ

Труден / Екстремен маршрут                                          

ДЕСТИНАЦИЯ: Алпи / Франция

ДАТА: 02.09.2018                                                                      

1630 лв

Водач: Венцислав Милушев

Над стотиците километри искрящи върхове и сурови ледени долини се издига един бял и величествен връх, връх по склоновете, на който се е зародил алпинизмът преди повече от 230 години. Днес този връх все още привлича планинари от цял свят, които са жадни за предизвикателства и приключения. Мон Блан! Със своите 4810 метра, върхът е най-висок в Алпите, най-висок в цяла Европа след върховете в Кавказ и е първенец на Италия и Франция! Тази внимателно изготвена програма ще ви даде две възможности да застанете на най-високата му точка! Готови ли сте за предизвикателството?

ДЕН 1

Сборен пункт – София, метростанция Сливница, паркингът до входа на метрото при спирката на автобусите за Банкя в 6:20 часа. Отпътуваме за района на Постойна Яма. Пътят ни преминава по безкрайните равнини на Сърбия и Хърватска и през столиците им – Белград и Загреб. В късния следобед достигаме до Постойна Яма и се настаняваме в комфортни бунгала. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 2

Сутринта тръгваме с нетърпение – Алпите ни очакват! Преминаваме край Падоа, Верона и Милано и в ранния следобед пред нас равнините започват да преливат в зелени хълмове и възвишения. Завиваме на север и пред очите ни се възправят първите върхове на Алпите. При хубаво време ще имаме възможност да видим застрашителните зъбери на един от на красивите ръбове, изкачващи се към Мон Блан – ръбът Пьотере. Преминаваме по тунела Мон Блан, изсечен в планинските недра точно под скалните кули на Егюй дю Миди и се озоваваме в приказната долина на Шамони. Време за разходка из градчето и запознаване с историята му. Вечерта се настаняваме в семеен хотел/къща за гости в района. Нощувка.

ДЕН 3

Ранно ставане. Отправяме се към Ле Уш, откъдето ще хванем лифта до гара Белвю. Слънцето вече огрява долината на Шамони и околните върхове, а ние се качваме на трамвая "Мон Блан“ и след малко повече от половин час слизаме на последната му спирка. Возенето свърши и е време да походим – все пак за това сме дошли! Започваме изкачването с навлизане дълбоко в циркуса на ледника Бионаси и по склоновете му достигаме до хижа Тет Рус. Време за обяд и почивка. Предстои ни една от най-големите трудности по маршрута за алпийския първенец – кулоара и стената на Гуте. Слагаме котките и каските, водачът ни обвръзва на свръзка и потегляме. Маршрутът е добре подсигурен, но все пак изисква цялото ви внимание! С изкачване във височина кръгозорът ни се разширява и великолепните панорами към Егюй дю Бионаси и долината на Селанж ще ни накарат да забравим умората. В ранния следобед достигаме хижа Гуте и се настаняваме в нея. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 4

Изчакваме основната част от изкачващите върха да тръгнат. Приготвяме се спокойно (все пак имаме две възможности за изкачване до върха) и потегляме към първенеца на Алпите. След първоначалното стръмно изкачване по склоновете на Дом дю Гуте излизаме на платото, свързващо го с ръба към върха. Ще направим кратка почивка в заслон Вало преди да започнем финалното изкачване по тесния снежен ръб, водещ до върха. Слънцето вече огрява околните върхове, които са обагрени в оранжево и червено, а величествената сянка на Мон Блан с формата на конус пада над долината под нас. Достигаме върха в ранното утро и гледката от него просто спира дъха ни! Застанали на най-високата точка на Алпите, видимостта ни към върховете около нас е великолепна и при хубаво време опитния ни водач дълго ще може да разказва какво виждаме. Кратка почивка за снимки и чай и потегляме към хижа Гуте. Следобеда ще прекараме в почивка и снимки. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

ДЕН 5

В случай, че предния ден времето е било неблагоприятно за изкачване, днес ще имаме втора възможност! Ако вече сме изпълнили целта си, започваме спускането по обратния път до Шамони. В ранния следобед се настаняваме в семеен хотел/къща за гости в района. Желаещите ще имат възможност да обиколят магазините за екипировка или да се изкачат с лифта до Егюй дю Миди и да се насладят на панорама достойна за дома на боговете! Нощувка в района на Шамони.

ДЕН 6

Днес отпътуваме по обратния път за България. Пътят ни отново ще премине през Северна Италия и следобеда ще достигнем района на Постойна Яма, където ще се настаним в познатите ни бунгала. Ако имаме късмет с трафика по пътя и пристигнем преди 16:00 часа, желаещите ще могат да посетят пещерата Постойна – една от най-величествените пещери в тази част на Европа. Нощувка.

ДЕН 7

Отпътуваме за България и преминавайки отново през равнините на Балканите, мислите ни ще се връщат отново и отново към белоснежната красота и неописуемото величие на Мон Блан. Пристигане в София около 20:00 часа.

 

Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 2 нощувки в комфортни бунгала
 • 2 нощувки в хижи
 • 2 нощувки в семейни хотели
 • Двупосочен билет за лифта Ле Уш – Белвю
 • Двупосочен билет за влака от Белвю до последната гара
 • Професионалени български планински водачи (1 водач на 3 участника)
 • Всички разходи на водачите
 • Нужната алпийска екипировка
 • Местна планинска застраховка, включваща спасяване с хеликоптер
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи ,забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 •            Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 6 участника


ВАЖНО!!! В случай, че участниците не разполагат с лична алпийска екипировка, Екипът на ТрекМания ще съдейства за наемането на такава.

 

Цена: 1630 лв.
Направи запитване

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн